סימנים ראשונים למיתון?

סימנים ראשונים למיתון?

שוק אגרות החוב האמריקאי בבעיית נזילות קשה, מה שצפוי להוביל בקרוב לתכנית רכישות ממקור מפתיע – לאחר שנה של הפסדים קשים בשוק האג"ח רבים מהקונים המסורתיים שלהן כמו בנקים מסחריים, ממשלות זרות ומבטחי חיים, התנערו מהאפיק, זאת בנוסף כזכור למכירות הפד שמחמירות את המצב. לפי מדד בלומברג נזילות האג"ח ירדה לשפל מאז מרץ 2020, אז כזכור הפד נחלץ לעזרת השוק עם תוכנית לרכישות מאסיביות שלהן (מדד הנזילות של בלומברג מודד את סטיות התשואות על העקום ביחס למודל שווי הוגן). כעת לפי הערכות של כמה מהבנקים הגדולים, מי שיצא בתכנית לרכישות ולהגברת הנזילות יהיה האוצר האמריקאי, כאשר הפד מנוטרל בשל מלחמתו באינפלציה. הרעיון מאחורי המהלך הוא לקנות אג"ח בטווחים בהם קיימת בעיית נזילות בולטת ולמכור אג"ח בטווחים נזילים יותר (כנראה קצרים). לפי הערכות פעולות כאלה יאפשרו ירידה בפרמיית הנזילות וכך תתמוך בירידת תשואות בעיקר בטווחים הארוכים. לפי בנק אוף אמריקה תוכנית כזאת כנראה תושק במאי 2023, או קודם.

יפן מתכננת להמשיך למכור אג"ח אמריקאיות עד לחודש מרץ – יפן היא מחזיקת האג"ח הזרה הגדולה ביותר של חוב ממשלת ארה"ב – עם כ-15% מכלל ההחזקות שלו מחוץ לארה"ב. לפי נתוני האוצר האמריקאי מתחילת השנה היפנים חתכו 8% מהחזקותיהם באג"ח וכנראה אחראים בכך לחלק גדול מהשתוללות התשואות שנרשמה בהן. לפי דיווח אמש באתר "Nikkei" תכניות ההשקעה של שבע מבין עשר מבטחי החיים הגדולים ביפן מלמדות כי הן מתכוונות להמשיך ולהקטין את אחזקותיהן באג"ח זרות ובעיקר באמריקאיות במחצית שנת כספים הקרובה, שתסתיים במרץ, באותו היקף בו הקטינו אותן במחצית הראשונה. מהלך דומה ראינו לאחרונה רק ב-2018. הסיבה למכירת האג"ח שלהם מעניינת ובמידה רבה הפוכה לאינטואיציה: לטענתן עלות גידור המטבע בהשקעות בחו"ל נהיה יקר מדי וגובר על הפיתוי שבתשואה הגבוהה יותר. כלומר, הרצון לשמור על חשיפה משמעותית לין מאלצת אותם למכור אג"ח אמריקאיות אל תוך עליית התשואות שם, מה שבמידה רבה מלבה את תהליך עליית התשואות. מצד שני ברגע שהיפנים יתחילו בהעלאות ריבית או ברגע שהפד יעצור את העלאות הריבית (כנראה בסביבות מרץ) כך יפסק גם לחץ המכירה היפני ואולי אפילו יתחיל ללבות מגמה הפוכה.

ארה"ב במגמה חיובית השבוע, כאשר עיקר הקרדיט מגיע לירידת התשואות, אלה ל-10 שנים מרמה של 4.3% ל-4.1%, זאת, על רקע איתותים של הפד כי ישקול להאט בדצמבר את קצב העלאות הריבית. עוד תמכו בירידת התשואות נתוני מאקרו חלשים מארה"ב, כאשר בניהם מדד אמון הצרכנים של הקונפרנס בורד (שבלט במיוחד בתיאור התדרדרות במצב שוק העבודה), ירידה חדה בסקר שלוחת הפד בריצ'מונד ונפילה במדד קייס-שילר למחירי הנדל"ן בערים הגדולות בארה"ב. עוד תמכה בירידת התשואות הערכות של כמה מהבנקים הגדולים כי הממשל האמריקאי (לא הפד) יצא בקרוב עם תוכנית לרכישת אג"ח . העליות נתמכו גם מכיוון סין, שם הבנק המרכזי הבטיח שהיואן "יהיה יציב ביסודו". עוד ברקע למסחר אתמול המשך פרסומי דו"חות החברות לרבעון השלישי, כשכמה מאלה שפורסמו לאחר סגירת המסחר הפתיעו לרעה ובמיוחד בתחזיותהם קדימה, מה שתמך הבוקר במעבר החוזים העתידיים לירידות.