אז תיק ני"ע הערך שלכם הניב רווחים נאים – ברכות על העבודה היפה.
אבל אל תמהרו לספור את הרווחים מהר מידי כי יש מיסים שצריך לשלם למדינתנו היקרה.
אז איך דוד שלי נהג לומר "אני מאחל לך לשלם הרבה מיסים" – אך עדיין הנוסחה האידאלית אותה נרצה להבין היא איך להרוויח הכי הרבה ולשלם הכי מעט.
איך ומתי משלמים מס רווחי הון ?
כפי שבוודאי רובנו יודעים ומכירים, יש לא מעט פלטפורמות ואפשרויות לניהול של תיק ני"ע בין עם זה באמצעות הבנקים או בין אם מדובר בתיק שמנוהל ע"י בתי השקעות ועוד…
על יכולות הניהול והיכן נקבל את הניהול המקצועי ביותר או התשואה הגבוהה ביותר עוד ניתן להתווכח אך על דבר אחד אין עוררין והוא אופי תשלום המס בכל מוצר.
בעולם הפיננסי והפנסיוני יש מוצרי ניהול השקעות שונים, בין אם מדובר בתיקי השקעות נזילים בבנק או בין אם בקופות גמל וקרנות השתלמות, אך לכל מוצר חוקי מס שונים.
בכתבה הבאה נתמקד בשני סוגי מיסוי : ריאלי ונומינלי ומשמעותם.
כשאנו באים לבחון את ההבדלים בין סוגי המיסוי, נבחן את מוצרי ההשקעה שבהם נקבע גובה המס. בישראל קיימים שני סוגים של מיסים על רווחים; 15% או 25%. בעוד במרבית המוצרים המס בגובה 15% הוא מס נומינלי והמס בגובה 25% הוא מס ריאלי.
מה ההבדל ביניהם?
מס של 15% נומינלי מתייחס לרווח ללא התייחסות לגובה האינפלציה. כלומר, במידה והרווח על השקעה מסוימת עומד על 10 ש"ח , המס שישולם על השקעה זו הוא 1.5 ש"ח (15%).
מס של 25% ריאלי מתייחס לרווח אך עם התייחסות לגובה האינפלציה. כלומר, במידה והרווח על השקעה מסויימת עומד על 10%, בעוד האינפלציה בתקופת ההשקעה עלתה ב 5% אזי המס בגובה 25% ישולם על הרווח בניכוי האינפלציה , כלומר 25% מתוך 5%.
דוגמאות למוצרים עם שיטת מיסוי שונה :
- תיק ני"ע בבנק/בית השקעות – השקעות בפורמט זה, המיסוי מנוכה במקור. כלומר, בעת מכירה של ני"ע, במידה ונמכר ברווח – המס ינוכה מסכום המכירה. במוצרים מסוג זה המס הוא 25% ריאלי.
לדוגמא : רכשתי ני"ע במחיר של 100 שקלים, לאחר כשנה מכרתי את ני"ע במחיר של 110 ש"ח. גובה האינפלציה בשנה זו עמד על 2%. המס אותו אשלם הוא 2 ש"ח בסה"כ (25%*8 ש"ח) כלומר, הרווח שלי בניכוי האינפלציה עומד על 8 ש"ח.
- קופת גמל – תיקון 190 – בהשקעה בקופת גמל תחת תיקון 190, המס שישולם בעת פדיון הקופה הוא 15% נומינלי. כלומר, לא תלוי בגובה האינפלציה בזמן ההשקעה.
לדוגמא : השקעה בקופ"ג תחת תחת תיקון 190 בשווי 100 ש"ח, לאחר כשנה בבואי לפדות את הקופה, שווי הקופה צמח ל 110 ש"ח. במהלך השנה, גובה האינפלציה עלה ב 2%. המס אותו אשלם הוא
אז מה בעצם עדיף? קשה מאוד לענות על שאלה זו מאחר ואין ביכולתנו לנבא מה תהיה האינפלציה ומה התשואה שתניב ההשקעה שלנו. וההחלטה מה עדיף תלויה בשני משתנים אלו.
בימים אלו, בהם האינפלציה גבוהה סביר להניח שמודל ה 25% ריאלי עדיף. מאחר ובמידה והאינפלציה ב – 12 חודשים הקרובים תעמוד על 4%, בכדי שמודל ה 15% נומינלי יהיה עדיף על ה 25% ריאלי, על הקופה להניב תשואה הגבוהה מ – 10% בשנה זו. כלומר זוהי נקודת השיווי משקל. וכידוע, תשואה של 10% לא באה בקלות כזו.
במידה ואנו משקיעים לזמן ארוך, בחינת האינפלציה צריכה להיות בהתאם. ומאחר ויעד האינפלציה השנתי של בנק ישראל עומד על ממוצע של 2%, אנו צריכים לצאת מנקודת הנחה שגובה התשואה אותה ההשקעה שלנו תניב תהיה גבוהה מ – 5% בשנה כדי שמסלול מיסוי נומינלי יהיה עדיף.