בסופ"ש פורסם מדד המחירים לצרכן, ובהתאם לציפיות עלה ב 0.1%. קצב האינפלציה השנתי עלה מ – 5.1% ל – 5.3%. מדד הליבה עלה גם הוא ב – 0.2% ובסיכום שנתי עומד על 5.3%. מתוך 10 הסעיפים המרכזיים במדד שבעה סעיפים רשמו האטה בקצב שנתי ואילו שלושת האחרים עלייה.
הסעיפים הבולטים באינפלציה היו סעיפי: הדיור, שעלה בשינוי שנתי של 6.4%, המזון שעלה ב-5.5%, תחזוקת דירה שעלה ב-5.7% (בעיקר בשל זינוק תעריף החשמל ב-12.4%) והתחבורה (ותקשורת) שעלה ב-8.1%. מצד שני בולטים במתינות יחסית הלבשה והנעלה שירד ב-2.6%, ריהוט וציוד לבית כמעט בקיפאון 1.5%, בריאות שעומד על 3.1%, שונות ב-2.4%, וחינוך ותרבות ב-3.6%, בעיקר בגלל זינוק חריג של מחירי המלונות ב-15%.
בעוד האינפלציה נשארת גבוהה , קשה שלא להבחין כי "הדלק" שלה אוזל. מחירי הסחורות, כולל חקלאיות ואנרגיה בירידה, הזינוק במחירי המכוניות מתקרר (השינוי השנתי רשם בנוב' חודש רביעי ברציף של התקררות, הארוך ביותר מאז שיא משבר הקורונה). ההתקררות האמורה במחירי ריהוט וציוד לבית צפויה להימשך, כשהיא נשענת על נפילת מחירי ההובלה הימית. מחירי המלונות כבר מראים התקררות וככל שהכלכלה תאט ב-2023 סביר שהיא תימשך, ולסיום סעיף הדיור (שווה שכירות) שהמשיך להאיץ בנוב', משינוי שנתי של 6.2% ל-6.4%, לא יחזיק כנראה מעמד עוד זמן רב.
מצד שני היחלשות השקל האחרונה (שנשענת על חולשת השווקים בחו"ל ו"ניציות" הפד וה-ECB) צפויה לקזז בראיה קדימה חלק מלחצי התקררות המחירים בשוק המקומי ולדחוף מעט את ציפיות האינפלציה כלפי מעלה.
הסעיף המרכזי שעלה הוא סעיף הדיור שעלה, ב – 0.6%. כאשר במבט קדימה לא רואים הסוף, מאחר ומחירי השכירויות צפוים להמשיך לעלות. אמנם המגמות בשוק הדיור השתנו אך עדיין לא בא לידי ביטוי במחירי הדיור בפועל, כאשר המחירים השלימו עלייה של יותר מ – 20% בשנה האחרונה!
בהסתכלות שנתית הצפי הוא לאינפלציה של 5.3% לשנת 2022.
מה שהטריד את בנק ישראל בהחלטה הקודמת, צפוי להמשיך להטריד גם בהחלטה הקרובה, שזה אינפלצית הליבה ואינפלצית השירותים שממשיכה להתרומם. בעוד שבמדינות כמו ארה"ב ואירופה שיא האינפלציה כנראה מאחורנו, פה בישראל אנחנו עדיין לא שם.
בהודעת בנק ישראל, מעניין יהיה לראות האם הבנק ייתן התייחסות להמשך עליית מחירי הדיור או שמה ישים דגש על עליית מחירי המוצרים.
לפי מרבית הערכות, בהחלטת הריבית הקרובה, שתתקיים בחודש ינואר, בנק ישראל יבחר להעלות את הריבית בעוד כ – 0.5%.
עם זאת, בחודשים הקרובים סביבת האינפלציה צפויה עדיין להישאר מעל המדרגה של 5%, גם בשל אפקט בסיס וגם בשל שורה של העלאות מחירים צפויות, בניהן בתחומי המזון, החשמל, הארנונה, המים והמיסוי על רכבים. רק במחצית השניה של 2023 נתחיל להערכתינו לראות ירידה של האינפלציה אל סביבת הגבול העליון של היעד. עם זאת, סביר שבנק ישראל יישר קו עם הבנק הפדרלי, ויסיים גם הוא את העלאות הריבית ברבעון הראשון, וברמה של 3.50%-3.75%.